vineri, 14 iunie 2024

[2024] intalnire #afacereameacreativa la Constanta

 

  • Cum a fost la întalnirea #afacereameacreativa
  • Ce cadouri am facut
  • Ce cadou am primit
  • Răspuns întrebări de la Andreea Illustration

Marti 18 Iunie 2024 va avea loc intalnirea Afacerea mea Creativa, la Constanta. Am participat si anul trecut si a fost dragut. Anul acesta suntem doar 2 participante, dar chiar si asa cred ca va fi dragut. Anul acesta sunt si abonata la Creativitate, abonamentul 2, platesc 50 lei si particip cand am timp la clubul de lectura, sedintele de lucru si alte intalniri pentru creativi.

Doresc sa ii dau un cadou celeilalte participante, si ma gandeam ce aș putea? Ideile câștigătoare au fost: semn carte "iubesc sa citesc", 4 abtipilduri facute de mine, planificator zilnic, voucher de reducere 10% si sedinta de 30 min de discutie despre o necesitate in grafica.


cadourile de la mine: semn carte "iubesc sa citesc"4 abtipilduri facute de mineplanificator zilnic, voucher de reducere 10% si sedinta de 30 min de discutie despre o necesitate in grafica.

cadoul impachetat

 

A fost o discutie placuta, am vorbit despre provocari in afaceri, organizarea timpului, inspiratie, promovare pe social media, crestere organica, recunostinta. A fost dragut, desi puteam sa fiu mai optimista cand discutam despre provocarile afacerilor creative. Dupa cum zicea si Mariana de la @atelierul_marianei, trebuie sa multumesti ca ai afacerea, si implicit si provocarile. Oricum o ora petrecuta frumos la Bacaro 2 in portul Tomis.

Andreea de la Andreea Illustration, organizatoarea intalinirilor Afacerea mea creativa ne-a trimis si niste intrebari conversation-starters. Am raspuns inainte de intalnire acasa la ele.

 

1. Cum treci de la pasiune la afacere? Care a fost primul pas pe care l-ai facut?

Nu aveam servici – ma mutasem in alta localitate si nu gaseam nimic, am inceput sa aplic pe upwork de test, apoi am facut firma cu tatal meu. Imi place sa fac grafica si am cautat unde sa lucrez de acasa grafica.

2. Cum sa iti faci brandul cunoscut? Spune-ne despre metoda cea mai eficienta pentru tine.

Public pe instagram, facebook si blog, reclame pe google, uneori reclame pe facebook/ instagram, aplic la joburi pe upwork

3. Cum stii daca esti in directia cea buna cu afacerea? Alege un moment anume in care ti-ai dat seama ca da, acesta este drumul cel bun.

Cand am vazut ca incep sa creasca castigurile, imi pusesem o tinta de bani pe care sa ii castig pe upwork si am reusit, acum am crescut suma, am si alte repere dar acelea inca nu le-am indeplinit încă.

4. Metode de ‘keep your mind on the game’ sau cum sa te mentii motivat/a in perioade cu lipsa de motivatie.

Trebuie sa platesti taxele la stat in fiecare luna, deci trebuie sa muncesc, sa castig cat sa acopar cheltuielile, imi place ce fac, dar e greu sa gasesc proiecte si asta e demotivant

5. SCALE-UP! TERMEN 2 ANI: In ce fel ti-ai dori sa creasca afacerea ta in urmatorii 2 ani?

Sper sa mai fie afacerea, sa castig mai bine, sa iau un salariu decent.

6. Participarea la targuri / festivaluri - experiente pro si contra inainte, in timpul acestora si dupa.

Nu am participat

7. Momente/ cerinte amuzante sau ciudate primite de la oameni, sau evenimente amuzante.

Nu prea au fost

8. Promovare Social Media si SEO: Tips & Tricks. Ce a functionat cel mai bine la tine si ai recomanda?

Organizat un giveaway o data pe an cel putin, promovarea lui platita pe social media, in colaborare cu alti creatori de continut

9. Discounturile sunt OK pentru afacerile creative? Cat de mult putem “reduce” un produs?

Eu vand servicii, nu prea produse, am mai facut reduceri simbolice de 10% sau aproximativ. Am dat produse mici gratuit, gen semne de carte.

10. Ce subiecte sa trimiti pe mail publicului care s-a inscris la newsletter?

Inspirata de newsletterul Alexiei Udriste trimit: activitatea in ultima luna, cartea lunii, muzica ascultata, ce idei creative am mai avut etc. Ar fi frumos daca as adauga si ceva poze/ reels din timpul lucrului dar e mai complicat, ar trebui sa am de la inceput acordul clientului, eu de obicei intreb la sfarsit, si e ceva care ar consuma timp.  

11. Cum se atrag primele proiectele, cum contactezii si abordezi clientii?

Abordez pe platforma upwork, aplic la joburi, am un grup de graficieni, mai apar acolo joburi si aplic la ce mi se potriveste. Inainte mai aplicam pe siteuri gen bestjobs dar nu a functionat prea bine.

12. Cum convingem clientii ca lucrul făcut de mana nu poate avea nici acelasi pret, nici aceeasi calitate ca ceva fabricat in China.

Lucrurile facute de mana iau mai mult timp, nu vor iesi 2 la fel, necesita mai multa indemanare, dar pot ajunge la un nivel de calitate destul de ridicat, dar si pretul va fi pe masura.

13. Interactiunea cu clientii dificili / situatii dificile in diverse interactiuni cu persoane care solicita servicii gratuite.

Am oferit si gratuit mici servicii, am facut si voluntariat, le consider pro-bono, zeciuiala etc. Clienti dificili? Sunt, genul care cer muulte modificari, inspiri/ expiri si le faci, genul care nu le place munca ta, si te intrebi de ce te-au angajat??!? De obicei fac pana la 3 propuneri de design, daca nu le place nu insist sa continuam.

14. Acceptam sa lucram si gratuit sau foarte ieftin pentru promovare? oare chiar merita? poate are cineva o poveste de succes care reiesit dintr-o interctiune de acest gen.

Nu am lucrat gratuit pentru promovare, dar am lucrat destul de ieftin, la momentul acela mi-a placut ideea de a realiza acel proiect si nu m-a interesat ca nu castig suficient.

15. Cum să ne promovăm mai bine și ce parteneriate putem face împreună, pentru a ne spori vizibilitatea reciproc?

Am facut giveaway-uri impreuna cu alte persoane si a fost win win, cred/ sper.

16. Cum ne creștem urmăritorii pe Instagram?

Am incercat cu postari periodice, ori nu am fost consecventa, nu stiu, dar nu a functionat. Am auzit ca reels sunt de succes, mie nu mi s-a parut, sau poate nu am facut eu filmuletele virale.

17. Time management: Tips&Tricks.

Culcat devreme, trezit devreme, dormit 6-7 ore totusi. Planificat activitatile in secvente de 30 min/ 1h. Alternat activitatile

 18. Ce puncte forte considera fiecare ca are in afacere?

Seriozitate, simt artistic, incerc sa indeplinesc cerintele in timpul convenit.

19. Cum am putea sa aducem in atentia publicului produsele noastre fara a fi nevoie de investii majore in publicitate, mai ales social media.

Eu fac reclame de 50 lei maxim – 50 lei pentru o saptamana, nu e o investitie mare. Dar nici nu am rezultate waw. Continut de calitate, original/ inedit de preferat, dar nu neaparat.

20. Cum am putea impreuna sa ne promovam produsele reciproc astfel ca ele sa ajunga la cat mai multe persoane.

Eu dau share pe stories la produsele/ pozele/ reels care m-au impresionat/ mi-au placut #sharingiscaring si e gratis-ish. Mai scriam pe blog diferite liste cu produse care mi-au placut, gen martisoare.

21. Provocari de zi cu zi si ce ne face sa mergem mai departe.  Care este cea mai mare provocare a ta si cum reusesti sa treci peste?

Problemele financiare sunt cea mai mare provocare, insa am sprijinul familiei si ne descurcam. Nu mi se pare ca am alta solutie viabila.

 22. Care este "de ce?"-ul nostru?

Am incredere in abilitatile mele si stiu ca pot ajuta alte persoane sa isi prezinte mai bine materialele firmei lor. Sa le fac documentele colaterale, logo, brosuri etc frumoase care pot insemna cresterea credibilitatii, mai multe vanzari etc.

 23. Abordam piețele externe, si daca da, cum?

Majoritatea clientilor mei sunt din afara tarii.

 24. Cum trecem peste lipsa motivației?

Just do it gen, te asezi la birou si lucrezi, daca nu merge, ajuta o alta activitate scurta gen o plimbare afara, un somn scurt, orice te deconecteaza si te motiveaza, te inspira.

25. Cum atragem clientii pe perioada de criza?

Eu aplic la joburi, este greu, a devenit mai usor in timp, la inceput au trecut luni de aplicari fara nici un succes, acum mai merge.

26. Cum facem fata lipsei sustinerii din partea celor apropiati (familie, prieteni, partener/a)?

Cand vor vedea rezultate, gen produsele frumoase pe care le faci, banii pe care ii castigi va ajuta sa ii convingi . Daca nu ii convingi cu asta cauta alti sustinatori, altfel tu ar trebui sa fi sustinatorul nr. 1.

27. Cine este fanul tau numarul 1? Cat de importanta e sustinerea celor din jur pentru tine?

Eu cred ca sunt sustinatorul nr. 1 apoi sotul 

28. Care este cel mai frumos lucru pe care l-a adus in viata ta afacerea creativa?

Am un portfoliu care mie imi place, poate fi mai bun, dar sper in timp sa devina mai frumos. Mi-a adus libertatea sa ma ocup de lucruri in timpul si ritmul meu, exista presiune ocazional dar in general e chill.

29. Care a fost cea mai mare provocare pe care ai intampinat-o si cum ai depasit-o?

In general am provocari care implica sa învăț skill-uri noi, gen pentru un proiect a trebuit sa invat cum se fac pdf-uri interactive, pe care le poti completa direct din pdf; recent un client a vrut urgent niste modificari la un pdf si eu nu eram la birou, am gasit solutia sa editez pe telefon. Multe proiecte ies marginal din zona mea de cunoștințe, dar sunt in zona „pot învăță cum se face asta” acum depinde daca clientul îmi da șansa sa ii demonstrez. Proiect nou, cu cunostinte necunoscute? Google is my friend and my not so good friend pt ca da destul de multe rezultate spamy/ țepe gen.

30. Funny story: cea mai haioasa poveste cu un client!

Nu stiu, sunt destul de serioasa, nu prea am avut povesti amuzante, cunosc clientul pentru proiect, de obicei proiecte de scurta durata si nu exista interactiuni amuzante. Am si clienti de lunga durata, dar iar nu prea e ceva amuzant, poate faptul ca rar se aude fetita mea Ioana vorbind in camera sau ce mai face ea, cand vorbesc cu un client la telefon. De exemplu vorbeam o data la telefon si a zis “mami, farfuria zburatoare e in fata pe iarba”. Lol era vorba de un frisbee dar cum a sunat?! Lol


Multumesc pentru atentie!

0 yorum:

Trimiteți un comentariu